Máte vypnutý JavaScript

Máte vypnutý JavaScript.
Pro správné zobrazení si, prosím, JavaScript zapněte. Pokud nevíte jak, ke každému prohlížeči je poskytnuta nápověda zde.



Bez JavaScriptu se stránky NEMOHOU načíst!

Specialitky z cest


     A když už jsme na těch cestách, tak musíme ochutnat místní specialitky. Některé možná znáte, ale o některých možná ani nebudete věřit, že existují.
 
Mátový čaj je v Maroku tradiční nápoj. Je to vynikající osvěžení i v parném dni.

Suroviny na mátový čaj:

  • 1 lžíce zeleného čaje
  • hrst máty (mátových lístků)
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 litr horké vody

Postup:

1.     Vodu necháme chvíli povařit a potom 3/4 litru nalejeme do konvice. Zakroužíme konvicí, aby se vodou ohřála.

2.    Do konvice přidáme lístky máty, zelený čaj, cukr a zbytek vody. Opět konvicí zakroužíme a nalejeme čaj do jedné skleničky, a poté jej zase nalejeme zpět do konvice. Pomůže to rozpustit cukr.

3.    Necháme vyluhovat asi 5 minut.

4.    Poté do sklenice přidáme pár lístků máty. Podáváme ve vysokých uzkých sklenicích nebo hrnečcích. Čaj z konvice naléváme z výšky, aby vzniklo trochu pěny.

Příprava marockého čaje s berberem Ibrahimem
Příprava marockého čaje s berberem Ibrahimem
Vynikající sladká asijská pochoutka.

Suroviny na smažené banány v těstíčku:

  • 15 dkg hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 ml mléka
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 7 dkg krystalového cukru
  • 1 banán (nebo 2 baby banány)
  • kousek másla
  • trocha kondenzovaného mléka nebo čokoládového dresinku
  • trocha cukru moučka

Postup:

1.     Dvě vajíčka s cukrem našleháma do pěny a přilejeme vlažného mléko. Nakonec přimícháme i mouku smíchanou s práškem do pěčiva. Zpracujeme tužší těsto.

2.    Těsto vložíme na rozpálenou pánev s kapkou oleje a přidáme banány nakrájené na kousky smíchané s jedním rozšlehaným vejcem. Směs do těsta zabalíme (jako do kapsy).

3.    Přidáme máslo a opékáme z obou stran až dozlatova.

4.    Poté osmaženou kapsu vysušíme na papírovém ubrousku a nakrájíme na kousky.

5.    Polejeme sladkým kondenzovaným mlékem nebo čokoládovým dresinkem a prolisujeme trošku moučkového cukru. Můžeme podávat.

Smažené banány v těstíčku
Smažené banány v těstíčku
Asijská specialita.

Suroviny na jarní závitky:

  • 1/2 kg mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 kedlubna
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • trocha sojové omáčky
  • hrstka hub Jidášovo ucho
  • balík rýžových nudlí
  • balík rýžového papíru

Postup:

1.   Houby si namočíme asi na půl hodiny. Mezitím nakrájíme nadrobno cibulku, nastrouháme kedlubnu a mrkev. V horké vodě spaříme nudle a trochu je pokrájíme.

2.    Zeleninu dáme do misky, přidáme houby, mleté maso, trošku sojové omáčky, sůl, pepř, 1 celé vejce a z druhého jen žloutek. Vše důkladně smícháme.

3.    Bílek z druhého vejce smícháme s kapkou vody a použijeme na namáčení rýžového papíru.

4.    Vzniklou směs zabalíme do namočeného rýžového papíru. Opatrně zabalíme, aby se plátky neprotrhly a směs se nedostala ven.

5.    Závitky smažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci do zlatova.

6.    Rolky se podávají teplé i studené. Hodí se k nim jako příloha zeleninový salát nebo se mohou namáčet do chilli dresinku.

Jarní závitky
Jarní závitky
Mořská pochoutka.

Suroviny na grilované kalamáry:

  • 1/2 kg kalamárů
  • 3 stroužky česneku
  • trocha olivového oleje
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • trs zelené petrželky

Postup:

1.    Kalamáry očistíme, důkladně omyjeme vodou a vysušíme.

2.    Osolíme, opepříme a zalejeme olejem.

3.    Připravíme si gril na vysokou teplotu. Kalamáry grilujeme zhruba minutu z každé strany.

4.    Poté je odložíme do misky a necháme asi 3 minuty odležet.

5.    Poté slejeme šťávu a povrch kalamárů potřeme olejem. Posypeme sekanou petrželkou a česnekem.

6.    Ještě jednou vše vložíme na gril a dopečeme.

Grilované kalamáry s hranolkami
Grilované kalamáry s hranolkami
Největší asijská pochoutka.

Suroviny na thajské nudle:

  • 1 balík rýžových nudlí
  • 3-4 vejce
  • 1 ks menší cibule
  • 100 g klíčků
  • 1/2 svazku jarní cibulky
  • 1/4 nakrájeného zelí (čerstvého, ne sterilovaného)
  • 1 mrkev
  • 1 limetka
  • trocha oleje
  • trocha sojové omáčky
  • špetka chilli
  • špetka soli
  • 2 plátky kuřečího masa

Postup:

1.    Nudle namočíme do teplé vody a necháme odstát, dokud nezměknou. Mezitím si nakrájíme kuřečí maso na malé kousky.

2.    Na oleji osmažíme maso, poté do pánve přidáme sojovou omáčku a okapané nudle. Chvíli necháme restovat. Poté vše vyjmeme.

3.    Osmažíme vajíčka, přidáme nakrájenou cibuli, cibulku, zelí, mrkev a klíčky. Vše orestujeme.

4.    Přidáme zpět maso s nudlemi a vše dobře promícháme. Osolíme a přidáme chilli. Restujeme dalších 5 - 10 minut.

5.    Nakonec hotové jídlo ještě pokapeme limetkou a podáváme.

Thajské nudle
Thajské nudle
Africká pochoutka.

Suroviny na pštrosí steak:

  • 1 plátek pštrosího masa
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1 ks cibule

Postup:

1.     Plátek masa osolíme a opepříme. Přidáme bylinky, papriku a nakrájenou cibuli. Zelejeme olivovým olejem a necháme 2 hodiny marinovat.

2.    Odleželé maso zprudka opečeme z obou stran na dobře rozehřáté pánvi nebo na roštu grilu. Růžový steak, tzv. rare, opékáme 2,5 minuty z každé strany. Středně propečený steak, tzv. medium, opékáme 4 minuty z každé strany. Propečený steak, tzv. well done steak, opékáme 4,5 minuty z každé strany.

3.    Po stažení z ohně necháme maso ještě 5 minut odpočinout v teple, aby se v něm uvolnila šťáva a vůně. Teprve pak steaky servírujeme.

Pštrosí steak s pečenými brambory
Pštrosí steak s pečenými brambory
Africká pochoutka.

Suroviny na špíz:

  • 1 plátek masa z žirafy, zebry, antilopy kudu a oryxe
  • špetka soli
  • špetka  pepře
  • špetka  mleté papriky
  • 1 ks červené a zelené papriky
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • trocha oleje

Postup:

1.    Maso nakrájíme na velké kostky, mírně naklepeme a potřeme česnekem utřeným se solí. Popraprikujeme, opepříme a pokropíme olejem. Necháme v chladu odležet.

2.    Nakrájíme si cibuli a papriky na vetší kusy.

3.    Na jehlu napichujeme na střídačku kostky masa jednotlivých zvířat, které prokládáme kousky cibule a papriky.

4.  Grilujeme na roštu nebo dáme péct do trouby nad otevřený pekáč. Občas podléváme. Nakonec špízy v troubě krátce grilujeme. Lze potřít i různou marinádou.

Špíz z žirafy, zebry, kudu a oryxe s bramborovou kaší se sýrem
Špíz z žirafy, zebry, kudu a oryxe s bramborovou kaší se sýrem
Mořská pochoutka.

Suroviny na grilované olihně:

  • 5 - 6 ks středních (nebo 1 velkou) olihní
  • 1 lžíce olivového oleje
  • trs zelené petrželky
  • trocha šťávy z citrónu
  • 5 stružků česneku
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře

Postup:

1.   Chapadla odřízneme před očima a uprostřed chapadel vyndáme zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme. Zbyde nám tělo a chapadélka. Tělo rozřízneme podélně, aby vznikl velký plát. Stáhneme kůži, aby byly olihně čistě bílé. Chapadélka propereme ve vodě a masíčko opláchneme.

2.    Olivový olej smícháme s česnekem, citrónovou šťávou, zelenou petrželkou, solí a pepřem. Do takto vzniklého nálevu vložíme olihně a necháme 20 minut uležet.

3.    Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Na gril nejdříve naskládáme těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme zhruba 5 minut z každé strany, dokud nedostanou tmavě bronzovou barvu.

4.    Podáváme s opečeným bramborem nebo hranolkami.

Dary moře (čerstvé olihně vpravo nahoře)
Dary moře (čerstvé olihně vpravo nahoře)
U nás známý jako smoothie. Je to mixovaný nápoj, jehož hlavní složkou je syrové ovoce nebo zelenin. Dalšími možnými složkami jsou voda, led, mléko a sladidla (zejména med).

Suroviny na ovocný fruit shake:

  • 3 banány (nebo 5 baby banánů)
  • 3 plátky melounu (vypeckovaného)
  • 10 ks jahod
  • 4 ks ananasu (čtvrtky)
  • 2 lžíce medu
  • 1 naběračka ledu
  • trocha vody na dolití do plna

Postup:

1.    Do mixéru vložíme banány nakrájené na kolečka, vypeckované plátky melounu, jahody, ananas, med, led a dolejeme vodou, tak, aby nádoba byla plná po okraj.

2.    Směs rozmixujeme na jemno.

3.    Rozdrcený nápoj přelejeme do kelímků a podáváme. Pijeme brčkem.

Ovocný fruit shake
Ovocný fruit shake
Aneb marocký chléb.

Suroviny na pita placky:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/3 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krystal
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

1.    Do mísy dáme lžičku krystalového cukru, rozdrobíme 1/3 droždí, 30 ml vlažné vody a necháme vykynout.

2.    Do jiné mísy prosejeme mouku a přimícháme lžičku soli. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, vykynutý kvásek a zbytek vlažné vody. Uděláme těsto, pružné a nelepivé, a necháme vykynout 1 - 2 hodiny.

3.    Z vykynutého těsta uděláme kuličky, které vyválíme do kruhového tvaru. Takto připravené placky necháme ještě asi 30 minut odpočívat.

4.    Poté ukládáme do předem vyhřáté trouby na 220°C na dobu asi 3 - 5 minut (aby nebyly příliš tvrdé). Vkládáme rovnou do trouby na mřížku s pečícím papírem.

5.    Placky jsou možné podávat např. s osmaženým kuřecím masem, dresinkem a čerstvě nakrájenou zeleninou.

Arabské pita placky
Arabské pita placky
Gruzínské národní jídlo.

Suroviny na chačapuri:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 60 g rozehřátého másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 g balkánského sýra
  • 1 balení mozzarelly

Postup:

1.    Smícháme vlažné mléko, rozehřáté máslo (trošku si necháme na potření upečeného bochánku), vejce (trošku si necháme na potření bochánku před pečením), sůl, mouku a droždí. Uhněteme těsto.

2.    Připravené těsto necháme asi 10 minut zakryté odpočívat. Mezitím si připravíme sýrovou náplň. Balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky. Oba sýry rukou v míse smícháme. Tím je náplň připravena.

3.    Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučenou desku, rozdělíme na dva stejné díly a uděláme bochánky. Rukou je roztáhneme na placku. Doprostřed dáme náplň a uzavřeme ji do těsta.

4.    Na plech s pečícím papírem pokládáme švem dolů. Bochánek rukou opatrně zploštíme. Potřeme zbylým vejcem a pečeme na 180°C asi 15 - 20 minut, než povrch zezlátne.

5.    Hotové chačapuri potřeme máslem.

Chačapuri se sýrem
Chačapuri se sýrem
Tradiční marocké jídlo.

Suroviny na kuřecí tajine: (pro šest osob)

  • 800 g vykostěných kuřecích stehen
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 špetky soli
  • 4 špetky čerstvě namletého pepře
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka šafránu
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 ks nakládaných citrónů
  • 2 ks papriky - zelená a červená
  • 4 ks naťové cibulky
  • 500 g brambor
  • 70 g zelených vypeckovaných oliv (nebo švestek)
  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup:

1.    V nádobě na tajine (nebo v hluboké pánvi se silným dnem) rozehřejte olej. Kuřecí maso omyjte, osušte a opečte na něm ze všech stran dozlatova. Takto připravené maso vyjměte, osolte a opepřete.

2.    Do nádoby nebo pánve přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, šafrán a jemně nastrouhaný zázvor. Nechte zpěnit, vraťte kousky kuřete, zamíchejte a podlijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Zakryjte a nechte 30 minut dusit.

3.    Naložené citróny nakrájejte na větší kousky. Papriky, cibulky a brambory očistěte, omyjte a také rozdělte na větší díly. Citróny, zeleninu i brambory přidejte k masu, promíchejte, podlijte podle potřeby vývarem a vše duste dalších 30 minut.

4.    Jakmile jsou maso i brambory měkké, přidejte pokrájené olivy (švestky) a koriandr. Podle chuti dosolte a opepřete.

Kuřecí tajine s olivami
Kuřecí tajine s olivami
V Thajsku ani v Kambodži nenajdete stánek, kde by neprodávali moučné červy, tarantule, štíry, hady atd. Neodolali jsme a jednoho hada jsme vyzkoušeli. Bude to znít divně, ale nelitovali jsme.

Suroviny na smaženého hada:

  • 500 g staženého hada
  • 1 šálek sherry
  • 1/2 šálku italského salátového dresinku
  • 1/2 lžíce černého pepře
  • 1/2 lžíce nového koření
  • 1/4 lžíce šálku citrónové šťávy
  • trochu hladké mouky

Postup:

1.    Staženého hada pokrájíme na kousky o velikosti 3 cm.

2.    Kousky hada nejprve marinujeme ve směsi sherry, pepře, nového koření, citrónové šťávy a italského dresinku po dobu dvou hodin.

3.    Poté jednotlivé kousky hada osušíme a obalíme v mouce.

4.    Smažíme při teplotě oleje kolem 170 °C, 10-15 minut. Během smažení několikrát plátky obrátíme, dokud nezezlátnou.

5.    Osušíme přebytečný olej a podáváme.


Smažený had
Smažený had